Saunapäivä Jämsän saunakylässä oli 2.7.2022

Terve sauna, terve lämmin!

(For info in English, see below)

Tervetuloa kokemaan saunaperinnettä ja sen nykyajan sovelluksia Perinnesaunottajien saunapäivään Jämsän saunakylään lauantaina 2.7.2022 klo 14–20!

Sauna on toiminut suomalaisessa kulttuurissa perinteisesti niin kansanparannuksen ja ihmisten yhteenkokoontumisen kuin erilaisten vuodenkiertoon liittyvien rituaalien ja henkisyyden harjoittamisen tilana. Perinnesaunottajien Saunapäivä on tapahtuma, jossa sekä hoitosaunaperinne että aineeton saunaperinteemme loitsuineen, lauluineen ja rituaaleineen heräävät henkiin. Tapahtuma on päihteetön ja se sopii koko perheelle. Tapahtumassa myydään myös saunatuotteita, ja ruokaa ja juomaa voi ostaa Juhla- ja pitopalvelu Ritarinkankaalta. 

Tapahtumalipulla voit kokea

Luo löyly, lähetä lämmin, kiukaan koviin kivihin, löyly saunan sammalihin!

Liput tapahtumaan

*Ennakkoon ostettuun aikuisten lippuun ja ryhmälippuun sisältyy vihtapesu (arvo 10 €). Ennakkolipun ostamalla osallistut myös nelikätisen vihdonnan arvontaan (arvo 70 €). Arvonta suoritetaan 30.6. ja vihdonta tapahtuu tapahtumapäivänä klo 15. Ennakkomyynti päättyy 29.6. Ostaaksesi lipun, lähetä sähköposti osoitteeseen info@perinnesaunottajat.fi ja saat maksuohjeet. Varataksesi ennakkolippuun kuuluvan vihdonnan, ehdota sinulle parhaiten sopivaa kellonaikaa.

Varaa myös lisäpalvelut: hoitava vihdonta ja vihtapesu

Lisämaksusta voit kokea kansanparannuksen vihreänvehreät helmet: hoitavan vihdonnan ja vihtapesun. Tarjolla myös muutama aika harvoin tarjolla olevaan nelikätiseen vihdontaan. Aikoja on vain rajoitetusti, joten suosittelemme ostamaan ennakkolipun sekä samalla ostamaan ja varaamaan ajan myös hoitavaan vihdontaan tai vihtapesuun. Katso osto-ohje ennakkomyynnistä yltä.


Mitä mukaan?

Tukijat ja yhteistyökumppanit

Suomen saunaseura ry, Jämsän saunakylä (Suomen saunakulttuuri ry), Jyväskylän perinnesaunayhdistys Löyly ry, Narvi Oy.

Aika, paikka ja saapuminen

2.7.2022 klo 14–20

Jämsän Saunakylä, Pataniemi 420, 42100 Jämsä

Saunakylä sijaitsee Jämsän Juokslahdessa, Jämsästä 12 kilometriä Jyväskylän suuntaan valtatie 9:n välittömässä läheisyydessä. Saunakylässä on ilmaisia pysäköintipaikkoja omalla autolla saapuville. Lyhyen kävelymatkan päässä on Juokslahden venesatama. Juokslahti E pikavuoropysäkiltä on noin kilomerin kävelymatka Saunakylään. Katso linja-autojen aikataulut Matkahuollon sivuilta.


Lisätietoa ohjelmasta ja hoidoista

Hoitava vihdonta - hoitosaunaperinteen helmi

Tämä kannattaa kokea! Rentouttava ja hoitava vihdonta kestää 15–20 minuuttia. Vihdonnassa käytetään eri puista valmistettuja vihtapareja, kuten puhdistavaa koivua, virkistävää katajaa, viilentävää haapaa, lempeää vaahteraa ja pehmoista pihlajaa. Perinnesaunottaja liikuttaa vihdoilla löylyä iholle ja käyttää erilaisia vihdontatekniikoita. Vihtoja liidätellään, varistellaan, haudotaan ja painellaan, ropsitaan ja ripsutellaan. 

Vihdonnan aikana maataan lauteilla ja sekä etu- että selkäpuoli vihdotaan. Hoidossa voi olla alasti tai halutessaan uima-asussa. Tarjolla myös muutama aika harvoin tarjolla olevaan nelikätiseen vihdontaan. 

Vihtapesu 

Vihtapesu on hurmaavantuntuinen hemmotteluhoito joko saunottelun välissä tai loppupuolella. Vihtapesussa maataan laverilla ja perinnesaunottaja pesee saippuaveteen kastetulla vihdalla etu- ja selkäpuolen. Vesi tuntuu uskomattoman ihanalta, kun se valutetaan iholle vihdan läpi. Pesussa ollaan alasti tai halutessasi voit olla uimapuvussa. 

Laulusauna 


Laulusaunassa pääset lähelle ikiaikaisia juuriasi. Heittäydy äänien vietäväksi hämärässä saunan syleilyssä ja koe rentouttava äänisukellus perinteisen suomalaisen runonlaulun myötä.

Lemmen- tai lykynnosto

Tässä lyhyessä saunaseremoniassa pääset tutustumaan yhteen saunaperinteen kuuluisimmista hoitosaunoista. Lemmensauna tai lykynsauna on erityisesti keskikesän juhlinnan aikaan suoritettu kasvien voimaa hyödyntävä hedelmällisyysriitti. Saunotuksessa käytetään lemmenloitsujen lisäksi taikavastaa, jonka tekoon on käytetty yhdeksän puun oksia ja kukkia. Lemmenkylvetyksen sanotaan olevan lääke erityisesti rakkauselämään liittyville haasteille. Tule kuitenkin tutustumaan lemmen ja lykyn voimaan ihan missä vain elämäntilanteessa. Laitetaan elämän tuli ja intohimo roihuamaan ja lykky läikkymään yllinkyllin! 

Seremoniasauna


Etenkin kansanuskon aikaan sauna toimi tärkeänä vuotuiskierron ja ihmisen elinkaaren rituaali- ja seremoniakeskuksena. Siparilan maasaunassa pääset tutustumaan tähän saunan henkiseen, tuonpuoleiseen ulottuvuuteen. Luomme yhdessä seremonian, jonka avulla voit hiljentyä aistimaan saunan pyhyyden ja sen ikiaikaiset juuret.  

Vihtatyöpajat


Perinnesaunottaja valmistaa vihdan puusta kuin puusta – tai sekoittaa erilaiset oksat harmoniseksi kokonaisuudeksi. Vihdan tekeminen on usein intuition ohjaamaa käsityötä. Vihtojen teossa on hyvä myös tietää eri kasvien käyttömahdollisuuksista ja ominaisuuksista. Vihta tai vasta voi olla kaunis kuin koru, aina se on tekijänsä näköinen ja puun väen eli voiman elävöittämä. 

Tule oppimaan ja tekemään oma vihta perinnesaunottajan opastuksella!  


TRADITIONAL SAUNA HEALERS' DAY AT THE JÄMSÄ SAUNA VILLAGE 2022 

Welcome to experience the sauna tradition and its modern practices at the Perinnesaunottajien saunapäivä (Traditional Sauna Healers’ Day) at Jämsä Sauna Village on July 2, 2022 from 2 pm to 8 pm!

You can book a whisking treatment or a healing whisk wash, relax in the sauna of silence and experience the spells, songs and rituals of the sauna tradition. Seven smoke saunas and two tent saunas will be heated at the event.

With the event ticket (€30), in addition to taking a sauna, you can learn about making whisks, take part in the sauna singing and book a time to attract love and luck with a traditional saunaritual. Separate payments for the whisking treatments and healing whisk wash. (The price of the advance ticket includes a healing whisk wash.)

Sauna products are also sold at the event, and food and drink can be purchased from the Ritarinkangas Catering.

In Finnish culture, the sauna has traditionally served as a space for the healing and the gathering together, as well for various rituals related to the cycle of the year. Sauna Day is an event where both the healing sauna tradition and our intangible sauna tradition with its spells, songs and rituals come to life.

The event is alcohol-free.


TICKETS AND PRESALE

Adults’ ticket for the event €30*

Childrens’ ticket for the event €10

Group ticket for the event (4 adults in the same group) €100*

Whole body whisk wash €10

Whisking treatment €30

Four-handed whisking treatment €70

* Pre-purchased adult ticket and group ticket include a healing whisk wash (value €10). By purchasing an advance ticket, you will also participate in the lottery for a four-handed whisking treatment (value €70). The draw will take place on 30 June, and the wash treatment will take place on the day of the event at 3 p.m.

Pre-sale ends on June 29. To buy a ticket, send an e-mail to info@perinnesaunottajat.fi and you will receive payment instructions. If you also book a whisking treatment, suggest a time that works best for you.

Healing whisk washes can be booked on site, as well as whisking treatments, if there are any time slots left.


ORGANIZER

Perinnesaunottajat ry (“Traditional Sauna Healers’ Association”)


SUPPORTERS AND PARTNERS

Finnish Sauna Society, Jämsä Sauna Village (Suomen saunakulttuuri ry, “Finnish Sauna Culture Association”), Jyväskylä Traditional Sauna Association Löyly (Jyväskylän perinnesaunayhdstys Löyly ry), Narvi Oy.

The event is now being held for the second time and is part of the Central Finland Sauna Region Week's programme.


TIME, PLACE AND ARRIVAL

July 2, 2022 from 2 to 8 p.m.

Sauna Village, Pataniemi 420, 42100 Jämsä, Finland

The sauna village is located in Juokslahti, Jämsä, 12 kilometers from Jämsä in the direction of Jyväskylä, in the immediate vicinity of Highway 9. The sauna village has free parking spaces for those arriving by car. Juokslahti Marina is a short walk away. It is about a kilometer walk to the sauna village from the Juokslahti E express bus stop. See bus schedules on Matkahuolto's website.